12 Şubat 2019 Salı

Adımladığım toprak parçaları... Kemeraltı / İzmir



   Bloğumda yeni bir kategori açarak, adımladığım toprak parçalarını arşivlemeye başlıyorum an itibariyle blogcanlarım. Dileyeyim de en güzel halde basılmadık toprak kalmasın şu kategoride.Tefekkürle ve azimle gezilmedik yer kalmasın mottosuyla o halde  ;)  

   
   Bugün öğleden sonra İzmir'in tarihi çarşısı Kemeraltı'nda attım adımları şükür :) Bir çok girişi var. Ama benim favorim tepede en sevgilinin adı yazılı olan bu cadde ;) Bu girişten tam karşıya bir kaç metre yürüyünce sizi muhteşem Hisar Camisi karşılıyor. (Tadilatta olduğu için şipşak yok maalesef.)





   Gençler çok güzel bir şey söylüyordu ben yanlarına vardığımda. Sözlerin içinde "dergah" vardı,  "yalan dünya" tamlaması vardı, aah bi de muhteşem bi ezgiydi... Ama ne olduğunu anlamadan, yanlarına varınca  "Hey onbeşli"ye bağladılar. Ben de "O vakit hadi görüşüz canlar deyip" hızla uzaklaşıverdim ordan :)  
   

   Kemeraltı'nın lokantalardan mütevellit caddelerinde masalar neredeyse birbiriyle iç içe girmiş vaziyette.O caddelerde  yürürken, yemek kokularının cezbedici davetine ve hararetli muhabbetlerle dolu sofraların neşesine yakından muhatap kalmamak ne mümkün :) 
   Canım Kızlarağası Hanı :) Dert ortağım... İçim dışım bu mekana akar Kemaraltı'na her yalnız gidişimde. Mutlaka içine girip ne kadar geçtiğini bilemediğim bir kaç dilim zaman hibe ederim kendisine. Seve seve kabul eder sağolsun ;)
   Çünkü neden ? Çünkü onda geçmiş halen "geçmiş" değil. Bugün gibi yaşanan bir şey. En başta özenle yapılmış restarasyonla halen bize tarih aşılayan muhteşem gövdesi... Bir sürü antikacı, birbirinden otantik satış mağazaları ve "ahh kalsam ya ben burda!" dedirten egzotik atmosferi... 
   Zemin kat satış mağazalarına ayrılmış durumda. Fiyatlar bana hep biraz yüksek gelmiştir. Zaten satış mağazalarıyla aram oldum olası  iyi değil. Pek takılmam o kısma. Çünkü gönlüm ikinci katı fısıldamaya başlar hana adım atar atmaz. Nasıl susturabilirim ki onu ? En güzeli çenesini kapatıp direk emir buyurduğu mekana ışınlanmak! :)
   Ahh işte burası ikinci kat ! Ve hanın orta kısmına bakan şu çay içmelik kenar kısmı da en sevdiğim köşe ! Saat 17 den sonra geldiyseniz mutlaka boş bir masa bulup çayınızı huzurla yudumlarsınız. Ama daha önceki bir vakitte gittiyseniz... Cıkks! Boş bir masa bulmanın mümkünatı yoktur. 
   Bugün vakti öylesine planlı programlı ayarladım kiii... Hoopss! İşte her zamanki masam bomboş beni bekler vaziyetteydi ve etrafa yayılmış o gül aromalı  huzur kokusu. Çek içine, kapat gözlerini, aç sonra... Miss vakitlerdi, şükür ;) 
   Bahsettiğim ikinci katta, birbirinden ilginç antika dükkanlarının yan yana dizili vaziyette olduğunu görürsünüz. Bence Kemeraltı gezisi için ayırdığınız vaktin dörtte birini burada harcamalısınız. Ya da ben öyle yapıyorum diyeyim en azından. Ama antikaya fazla meraklı olmayanların bile akla gelmedik nostaljik objeye rastlayarak hayran kaldığı bir mekan burası. Eşim kişisinden biliyorum :) O sebep vakit su gibi akıyor bu kısımda emin olun ;)
   
Bu teyzoş kimdir necidir bilmiyorum ama çok tatlı :) Kolunun altında balıklarıyla öylece dikilir durur tombik :)) Bu heykelin bulunduğu kısımda balık lokantaları mevcut sıra sıra. Hemen ön tarafında ise kahvehaneler felam. Ortaya çıkan aromatik kokuyu siz hayal edin :) Oh teyzemm dünya da sana güzel valla ! ;) 

   Yapılış tarihi 1652 olan bu güzel caminin tek üzüntüsü hanımlara ayrılan ufacık minnacık alan olmalı herhal. Yetkililere sesleniyorum ! Koskocaman camiye neden o kadarcık bayan kısmı hacılar ? Az biraz empati yapın da bi çözüm getirin o işe bence ;) 



    Ve gün sonu caminin bahçesinden bulutlara bir göz kırpış...
Allah tekrarını nasip etsin inşaallah. Kemeraltı'sız Bilge zor biraz :) Bilge'siz Kemeraltı'da keza... 

Başka topraklarda başka adımlara şimdiden bismillah ! 
Selamlar, sevgiler canlar... Güpgüzel de salılar  ! :) 

21 yorum:

  1. Kaç saattir yeni sekme açık vaziyette duruyor siten Abla konu bildiğim bir yer olunca dedim yorum yapacağım ama vakit anca şimdi oldu... Fotoğrafını çektiğin gezdiğin her yeri yaklaşık 3 ay önce gezmiştim. İzmir de yaşayan birisi belli ki kızlar ağasını çok seviyor, ahiretliğim de öylede ondan diyorum... Sağolasın abla anıları yad ettik... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bi anı tazelemesine vesile olabilmek :) Daha fazlasını daha güzel anılarla yaşarsın inşaallah kardeşcanım :) Aaa evet Kızlar ağası bi başka. Ben İzmire taşınalı 3 yıl oldu ama sanki orası hayatımda hep vardı gibi ilginç :) Eminim nişanlın da böyle düşünüyordur. Ona çok selam bu arada ;) Teşekkürler ve dualar benden de :)

      Sil
    2. Ve aleyküm selam Abla :)

      Sil
  2. Kendi şehrimde tutkulu günlük geziniz heyecan verici. Keşmekeşlik ve aşırı kaos tarihi havayı Kemeraltı sokaklarında zedeliyor. Özensizlik ve ruhsuz görüntü geçmişin harmonisini her gün bozuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oo İzmirli misiniz ? :) İlk vakitler ben de biraz o tatsız hisse yenik düşüyordum gezerken ama sonraları görmemeye başladım sanırım :) Bu da bilinçaltımın bana bir kıyağı sanki. Değiştiremeyeceğim şeyleri görmezden geliyorum kısa süre içinde. İnşaallah siz de yeniden keyif almaya başlarsınız. Yorum için çok teşekkürler :)

      Sil
  3. İzmiri bir gün gezeceğim bundan eminim çok istiyorum çünkü baksaana nasıl güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mutlaka gezmelisin kardeşcanım çok güzel yerleri var. Başka başka yerlere ait gezilerimi de paylaştıkça bir listen de oluşur zamanla zati ;) Sevgiler :)

      Sil
  4. aaa ne güzel uzun zamandır gitmemiştim ben de özlemişim...sevgiler canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de araya zaman girdi mi özlüyorum ve hemen bir kaçış icra ediyorum. Bu gezi de öyleydi zaten :) Sevgiler hemşerim ;)

      Sil
  5. Kemeraltında çok gezmişliğim var özellikle kızlar ağası han seramiklerine bayılırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de bayılıyorum onlara. Fotolamaya kalksam ekranı kaplar diye vazgeçmiştim o gün. Yakınız o zaman demek İzmir'e doğru mu blogcanım? :)

      Sil
  6. Kemeraltı'nda güzel bir gezinti olmuş, benim için vapurdan indikten sonra saat kulesinde başlıyor keyif, elinize sağlık çok güzeldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah evet daha o kısımlar da var dimi. Bi ara o tarafı da paylaşırım belkim ;) Teşekkürler hemşerim :)

      Sil
  7. Güzel bir yazı olmuş. Kemeraltında bir turşu suyu satıcısının yanında fare zehri satılıyordu. Hala duruyor mu merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oradaki Hint mahallesi izlenimi aynı evet :)) Dediğiniz yeri biliyorum :) Ya bana çok egzotik geliyor işte o kaos. Ben de böyle bi anormal işte :)) Teşekkürler :)

      Sil
  8. oh ne güzel. kemeraltı mutluluk huzur yeri yaa. renkli ve canlı. o teyzoş yeni bişi herhalde çevresi de yabancı geldi, yeni yerler olmalııı :) camiyi de bilemedim. kemeraltında nefis yemek yerleri de var bildiğim kadarıylaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teyzoş yeni canoom. Yani bir senelik filan sanırsam. Oralarda yeni mekanlar oluşturuldu oturmalık felam. Cami de o tarafta.Yemek şeysileri döner ve balık üzerine odaklı genelde. Tıklım tıklım her daim insanlar yerkene çekemedim artıkın. Bak gelirsen birlikte gezeriz belkii nasıı fikir amaa ?!! Evet evet güzel fikir. En azından bi kaave içimlik.. Hadi inşaallah :))) Sevgiler deepciğim ;)

      Sil
  9. İzmir'i çok severim, görünce mutlu oldum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman içinde başka köşelerini de paylaşırım inşaallah ;) Sevgiler :)

      Sil
  10. Kemeraltını gezmek bir türlü kısmet olmadı. Artık bir sonraki gelişimde gezerim. En son gelişimde çok istemiştim ama bazı arkadaşlar mızıkcılık yapmışlardı. Sen en iyisi bizim yerimizide gez ve bizimle paylaş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşaallah gelmen ve doya doya gezmen nasip olur blogcanım ;) Öğleden sonraki daha sakin vakitleri seç ve mutlaka Kızlarağası hana uğramayı unutma ! Ne demek sizler için daha fazla parça pinçik ederim bu yaz inşaallah İzmiri ve gezilmedik yeri kalmaz umarım ;)) Sevgiler :))

      Sil

Düşüncelerini yazabilirsin...