16 Temmuz 2019 Salı

O kadar da özne değilsin be yavrum...

Bu başlığı kendime attım.  Yani içimdeki ben duysun diye.  İnşaallah duyar. Aslında hepimiz az az da olsa içimizdeki benlerle konuşsak dışarıdan eleştirel bir ağızmış gibi.  Güzel olmaz mı ? Olur olur...

    Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki artık insanoğlunun kendini bir tek Yaradanın yerine koymadığı kaldı.  Her eşyanın en iyisini kullanalım, en iyi yerleri gezelim, en iyi yemekleri yiyelim haaa hepsinden önemlisi var!! Nedir o?  En kaliteli dostlar bizim olsun.  Tabi tabi. (Bulursan bu kadar madde esiri insan içinde manevi zenginliği olan bir dost bana da haber ver.)

   Bu kadar "en iyi"yi neden ve nasıl hak ediyoruz ya da hak ettiğimizi düşünüyoruz o da ayrı konu ama meselenin daha özünde olan bir şey var.  Daha facia bir şey. Daha acınası bir şey. O nedir peki?  Bulamayışımız! Bulamıyoruz çünkü her şeyin en iyisine tek bir hayat içinde kavuşmak çok zor.  Velev ki zar zor kavuştun, bu sefer de kaybetme korkusu huzur bırakmıyor.  Çünkü eninde sonunda o güzelliklerden kopacağını biliyorsun.

    Bir tanıdığım vardı. Bu saydığım "en iyi"lere aşağı yukarı sahip olmuştu. İyi bir eş iyi bir meslek çok tatliş çocuklar ve sabah akşam gezmeler tozmalar amanın!  Tam bir instagram çiçeğiydi :))  Bir keresinde ailesiyle çekildiği mutlu bir fotoğrafın altına şöyle yazmıştı: Keşke zaman durup kalsa!  Evet çünkü biliyordu şimdi mutluydu ama bir akıbet gelecek ki hepsinden ayrılacaktı. Belki onun ayrımına vardığı bir andı.

    Yani demem o ki, öznesi değiliz şu hayatın sadece nesnesiyiz. Bir kenarda duran ve bir süre sonra oradan eksilip gidecek bir nesne... O zaman neden özne taklidi yapıp duruyoruz.
 "En güzel şeyleri yiyorum yuppiee!  Hatta bunu herkes bilsin aman haaa!!! "  Bu saçma hezeyan bir nesne için fazla abartılı değil mi. Bir de bunu yaparken kırıp incittiklerimiz özendirdiklerimiz ve bir sürü yıkıcı duyguyu  inşa edişimiz...
"Ay sadece kaliteli insanlarla dostluklar kurarım" Ooo ne kalite sendeki de ama. Bir yaralı yüreğe derman olma da git maddi manevi kendini düzeltmiş seçkinlerle gönül eyle. Yönsüz kalmış bir çaresize ışık tutuvermek senin neyine?! Sen kaliteli dost bul anca... (Şahsen bu insan seçme mevzusunda da çok radikal dönüşümler içindeyim bilahare ayrı bir yazıda buna da yer vermek isterim hatta. ) Açıkçası bir hayat kadınına  cesaret verip güzel bir yöne evrilmesini sağlayacaksa eğer muhabbetim, en kaliteli(!) dosta ayrılacak vaktin önüne koyarım o muhabbeti.

    Yahu özne değiliz!  Tekmişiz biricikmişiz gibi davranıp duruşlarımız niye?  Tabiki Rabbimizin biriciğiyiz ama bizim gibi milyon tane biricik var yeryüzünde. Kimisi ücra bir varoşta kimisi yatta handa hamamda...  Herkesin serüveni farklı hikayesi ve imtihanı farklı ama aynı olan bir şey var. Herkes Rabbinin biriciği!  O vakit niye her şey etrafımızda dönüyormuş gibi gülücükler saçıyoruz?

    Gülücüklerimizi tüm bu evrenin bir parçası oluşumuzun şükranı için saçsak ya.  Dönüp duran şu  alemin onca  tılsımlı yaradılmışına duyduğumuz hayranlık için saçsak ya. Kendimiz, sahip olduklarımız ve maddi şeyler dışında gülümseyerek hayatın içinden çekip çıkarılacak onca şey varken...Denizler okyanuslar varken...  Bir yudumluk bile yer kaplamayan varlığımızla vakit kaybedip durmak niye ?

    Mevlana'nın "güneş gibi ol" deyişini ben nasıl algılayayım ki başka?  Güneş her ücraya nüfuz etmek için yanmıyor mu deli gibi? Gösteriş telaşından ziyade her zerreye ışık vurmaya gayret etmiyor mu?    "Kaliteli dost seçerim valla" diyor mu ?  Rabbi ona öyle emretmedi mi çünkü?

   Neyse coştum dostlar...  Gün başlasın hadi. Sihirli tılsımlı halleriyle ne öğretecekse öğretsin bugün de zaman. Ama hiç unutturmasın özne olmadığımızı.
Günaydınlar herkese.

Fotoğraf, Denizli'de bir dere kenarı. Kök kısımları kendinden daha fazla bir ağaç. Toprağın üstünde gördüğümüzde ne kadar farklı.  Hiç bir şey göründüğü gibi değil dimi. Biz de dahil olmak üzere... Daha dikkatli bakalım kendimize. Neyiz aslında?

21 yorum:

  1. vurdun biz instagram güllerini yerden yere sabah sabah istiridyecim:)) şaka şaka..noktasına vvirgülüne kadar katılmamak ne mümkün bu dediklerine...güzel bir gün olsun inşallah tatlım...kucak dolusu sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takvimcim bu yazının hedefinde zerre miktar özeleştiri yapmayan saldım çayıra tipler var. Özeleştiri yapan kişi zaten özne olmaya uğraşmaz o sebep telaşa mahal yok :)) Öpüyorum canımcım, sevgiler benden de;)

      Sil
  2. "Birilerine göstermedikten sonra tüm bunların da anlamı yok" böyle düşünen de çok kişi var.
    O kadar yalnızız ve sevgiye açız ki aslında, bir tutam ilgi için yapılıyor tüm bu şeyler.

    Yukarıda yazdıklarını az çok düşünün, sorgulayan biri, zaten bu çemberin dışında, yaşadığı anın farkında, kabuldedir diye düşünüyorum. Ama insan olmak zaaflarımızla bir bütün işte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zaaflarımızla varız. Özellikle de onları törpüleme maharetimizin ölçüldüğü bir imtihana gönderilirken yanımıza verilen zaaflarımız... Sağolasın Sibelcim yorum için.

      Sil
  3. Oluruna bırakıyoruz eninde sonunda; her neyse geçiyor...

    YanıtlaSil
  4. ayy sen hep böyle coş... ❤ ❤ ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ya hep olmaz ama ayda yılda bir olur işte böyle :)) Sevgiler Ruşyenacığım :)

      Sil
  5. çok anlamlı bir yazı olmuş.tümüne katılıyorum.

    YanıtlaSil
  6. SEVGİLİ İSTİRİDYE AVCISI SİZİN GERÇEK ADINIZ NE ACABA MERAK ETTİM? BU ŞEKİLDE HİTAP ETMEK BİRAZ GARİBİME GİDİYOR DA. NEYSE KONUMUZA DÖNELİM. YAZI HARİKA, EMEĞİNİZE SAĞLIK. GERÇEKTEN DE KENDİMİZİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ. BİR KENDİMİZİ YARADAN YERİNE KOYMADIĞIMIZ KALDI DEMİŞSİNİZ YA... ASLINDA YANLIŞ ANLAŞILMASIN İNANIN KENDİMİZİ YARADANIN YERİNE DE KOYUYORUZ; BİZİ BİZDEN FAZLA DÜŞÜNEN RABBİMİZ VARKEN ONUN KARAR VERECEĞİ KONULARDA NEREDEYSE BİZ KARAR VERMEK İÇİN VE RABBİMİN YARATACAĞI ŞEYLERİ BİZ YARATACAKMIŞ GİBİ OLAYLARIN GELİŞİMİNDEN ENDİŞE DUYUYORUZ. RABBİMİZİN ALANINA GİRİNCE DE DERTLER TASALARIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR. BU KONU UZUN DA ŞİMDİLİK BU KADARI İLE İKTİFA EDELİM. ÇOK TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yazmıştım bir kaç kez ama denk gelmedi herhalde Fatih bey. İsmim Bilge. Güzel demişsiniz bazıları dümdüz ilahlık peşinde koşuyor. Bazen de bilmeden bizler de düşüyoruz o gaflete Allah affetsin. Önemli olan uyanıp doğru yöne yönelmek sanırım. Çünkü insan cahil bir varlık. Profesör olsa bile cahil kalabiliyor. Kendini hayatın merkezi saydığı sürece de kaybetmeye mahkum. Teşekkürler yorumunuz için. Selamlar...

      Sil
  7. Teşekkürler Bilge Hanım, gerçekten de isminizle müsemma bilge bir bayansınız. Bundan sonraki yorumlarda sakıncası yoksa kendi isminizle hitap etmek isterim. İnsanın kendisini hayatın merkezine koyması hakikaten çok yanlış bir davranış. Yazınızda belirttiğiniz gibi biz özne değil; nesneyiz. Kıl kadar değerimiz yok aslında çünkü bu dünyadan öyle insanlar göçüp gitmiş ki, bizim ne önemimiz var. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Sağolasınız Fatih bey, güzel görüşünüz için. Ama bence o kadar değilim aslında intiba öyle sadece :) İsmimle hitap edebilirsiniz tabiki. Gün gelir de kamil oluruz inşaallah hepimiz. İhtiyaç çok fazla çünkü kamil insanlara. Ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. hayat basit biz sadece bir noktayız, acılar sevinçler birbirini eşitler, egoyu törpülemek önemli tabiii, hayatın içinde hayata karışıp kendimizi unutmak işte, akışa uymak. bu ego, benlik, merkez olma durumları, türklerde var, kompleksten dolayı, avrupa, kanada filan burlarda yok. az gelişmişlik işte bizdeki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç bir milletiz haklısın deepciim :) Komplekslerimiz sağlam ama pelerinlerimiz kalkınca da kedi gibi uysal felan :)) Dilerim aklımızı başımıza getirir Mevla. Öpüyorum senii :)

      Sil
  10. Kendi özünden benliğinden uzaklaşan insan, her kılığa girer rolüne de inanır maalesef.. Kulluk bilincine varabilseydik öznellikten kurtulur takva ile yükselirdik..

    Teşekkürler güzel bir paylaşım 💗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Emine. Takva ne büyük nimet kıymetini bilene...
      Çok teşekkürler.

      Sil
  11. Yazınızı okurken bana şuan çokça söylenen 'herkesle arkadaş olma ,kendin gibi sanma, hemen inanma ' sözlerini sorguladım.Aslında artık kime guvenecegimize mi şaşırdık okuyan mertebe sahibi olan insanları insan mı sanıyoruz.Onun dışındakiler yalancı ,dedikoducu ,menfaatçi mi? Bence sorun artık dostluklar da vefa yok ,vefa olmayınca da baştan bakılıyor sanırım ne kadar faydalıdir buda kalite olarak süslendi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık örgün eğitimin insanları kıymetli yaptığı kandırmacasına da inanmıyorum ben. Dediğin gibi bi yerlerde saflığı kaybettik malesef. Şimdi de söylenip duruyoruz.
      Her şey güzel olsun senin için de hepimiz için de sevgili Küçük Dünya. Sevgiler canım.

      Sil

Düşüncelerini yazabilirsin...