14 Ağustos 2019 Çarşamba

Beyaz yakalı

                        
    Ah ne mutsuz ne mutsuz. Çalışmak istemiyormuş. Her gün kapitalist sistemin içinde ırgat gibi koşturmak canına yetmiş. 

    Banka sektöründe çalışan bir beyaz yakalı hatun o... Ama kendini modern yüzyılın kölelerinden biri olarak görüyor. Dört yaşında bir oğlu var.  Mutlu anlarına şahitlik etmek istiyor ama mütemadiyen yorgun.Oğlu herşeyden çok onu sevsin istiyor ama bunu sağlamak için bile  enerjisi yok. 

   Söylediğine göre yarımmış her şey. Yarım anne, yarım çalışan, yarım kadın, yarım aşçı, yarım temizlikçi. Her şey yarımmış hayatında. Bu tükenmişliğin ardında küçük küçük dağlar oluşmuş. Biri isyan dağı, biri kibir, biri ümitsizlik... Daha vardır ama gördüklerim bu kadarı. 

    İsyan dağının taşı toprağı gani. Her şeye isyanı var her şeye... Uçan kuşa, esen rüzgâra... Öfke ve hınç dolu tüm aleme. Kibir dağını, çalışmayan ama güzel ve rahat ömür süren insanlara duyduğu aşağılama yükseltmiş habire. Ona göre kocasının durumu iyi olup da çalışmayan her kadın; çıkarcı, acınası ve embesil tüketici. Ama o öyle mi ya,  o emekçi, o alın terinin parlattığı anlı açık bir gurur timsali.Ümitsizlik dağını ise önyargıları yükseltip büyütmüş. Öyle bir ümitsizlik ki bu, her şeyi kesinlikle en doğru şekilde bildiği için bu durumun içinden çıkış asla mümkün değil kabulü ile sabitlenmiş zihnine ümitsizliği. 

    Eşi çalışmasını istemiyor aslında." Az kazanalım ama mutlu olalım" dedi yanımızda. Sanırım kendini bu kıskacın içine yine bizzat kendisi sokmuş durumda. Çünkü günümüzün saygın  kadın profili malumunuz: Yüksek topuklar üzerinde bulutlara yükselmeli kadın.  Mutlu mutsuz çok şey değil.  Ve sonuç bu...  
Koca dağların arasında ezilip  kalmışlık.

    Sık sık bir araya gelmek durumundayız. Öyle zamanlarda oksijeni tüketiyor adeta ortamdaki. Ona en başta söylemek istediğim şey, dünyanın üç günlük olduğu tabi. Sonra  hayatta ne istediğini tam olarak netleştirmesi ve rotasını ona çevirmesi gerektiği... Yaradana bi miktar güvenmesi gerektiği velhasıl. V. s. Ama o dinleyemiyor beni.  İki nedeni var belki de.  İlki nefes almaya zorlanırken dinleme yetisini kaybedişi  belki. İkincisi ise,  ben de kocasının durumu iyi olup çalışmayan bir kadınım onun cephesinde. Konuşmamın pek değeri yok yani kısaca. Oysa tüm rahmet onca zahmet sonrası zuhur eder ve her konfor zorlu kararların bebişidir. Ama hayatımdaki zorlu dönemlerime şahit olmadığı için hakkımda derin önyargılar taşımakta. Ah gidi ah...  
   Ona anlatamadım ya şuraya iliştireyim dedim: 
Ne yaparsanız yapın yarın ölecekmiş gibi sevgi ve huzurla yaşayın. Az yiyin az giyin az harcayın ama huzurla yaşayın.  
Sevgiler herkese!  

22 yorum:

  1. Bankacılık Turkiye şartlarında artık yapılacak bir meslek değil ne yazık ki

    YanıtlaSil
  2. Günümüz şartları etkiliyor hayatları.Son cümleye kesinlikle katılıyorum insanların mottosu az ye, az giy, az harca ama çok yaşa olmalı bence de. Sevgilerr. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son cümlemin tam tersini motto edinmiş durumda ama çoğu insan malesef. Ah gidi ahh...

      Sil
  3. Son cumlen cok dogru. Bence calismak da insanin kendi istegi uzerine olmali. Tabii ki bu kadar zor sartlarda bazen calismak mecburiyet ama sikayet etmek, olumsuz dusunmek hep daha kotu seyleri getirir. Tatil anlarini daha kaliteli degerlendirse is zamani daha desarj olabilir insan. Kendi adima calismayi cok isteyen biriyim. Henuz issiz olsam da bu bir yillik mezun durumunda bile evin bana gore olmadigini anladim. Umarim herkes huzurla calisacagi is ortamini bulur ve hayatin zorluklarini kabul edip geri kalan anlari mutlulukla doldurarak yasar. Sukur bence bunun en guzel ornegi ayrica. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şükür yaşamın temeline yerleştirilebilse zaten çalışmak çalışmamak ya da başka bir mekân ve zaman arayışı diye bir şey olmayacak zaten. Ama malesef günümüzdeki yaşamların temellerini oluşturan şeyler çok başka günümüzde. Rabbim gönlüne göre versin sevgili Bonheur ;)

      Sil
  4. Son paragraf herşeyi güzel özetlemiş

    YanıtlaSil
  5. Yazıda bahsettiğiniz sıkıntıları çalışan kadınların bir çoğu yaşıyor sanırım.

    YanıtlaSil
  6. Çok etkileyici yazmışsınız, son cümle çok güzel

    YanıtlaSil
  7. Maddi koşullar nedir bilemiyorum ama şayet maddiyata dayalı bir sıkıntı yoksa çocuğu büyürken yanında olmalı anne. Yoksa geçen zamanın pişmanlığı acı oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden o acıyı yaşmakata bu şahıs. Ve onunla birlikte çoğu çalışandan da işittiğim bir acı bu.

      Sil
  8. Muhtemelen yaptığı işi de sevmeden yapıyor... Etraf bunlarla dolu... Oysa her şeyin başı kabulleniş ve barışık olmak... Devamında da çözümcül olmak gelecektir... Sonrası zaten bilinçli seçimler ve huzuru yakalayış... Tez zamanda bulur dilerim... de arıyordur inşallah... Zira ararsa ancak bulur!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son kısımda ne güzel demişsin, arıyordur inşaallah diye. Yok annem aramıyor. Bu yüzden bulabileceğini sanmıyorum ya. Yanılmayı diliyorum ama.

      Sil
  9. iyisin de miiiii yine pek yoksun ortalardaaa :)

    YanıtlaSil
  10. Bir anne anneliğin tadını çıkarmalı günümüz de çoğu kadın bundan yoksun güçlü olmak için aslında en önemli şeylerini kaybediyorlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte tam da bunu anlatmak istemiştim :) Her zaman dediğim gibi anlaşılmak güzel şey :) Mutlu bi hayat dilerim canım sana da :)

      Sil

Düşüncelerini yazabilirsin...