15 Mart 2019 Cuma

Fatiha/ 4. ayet


   Sevgili tefsirim Bahrü'l Medid bir okyanus... Ben de içinde minnak bir çöp tanesi misali salına salına ilerlerken cumaları sizinle de paylaştığım alıntılarla keyfime keyif katıyorum şükür canlar :)  Canım ablacım da okumaya başladı Bahrü'l Medid'i. (Allah ona sağlık sıhhat versin) İkimiz de bir defter tuttuk hatta. Aklımızda kalsın dediğimiz kısımları oraya not ediyoruz. Bir araya geldiğimizde de uzun uzun notlarımızdan konuşuyoruz. Bir ablanın aynı zamanda hayattaki en iyi arkadaşın da olması büyük nimetmiş şu günlerde daha iyi anlıyorum bunu :)  Şükür bin kere. Allah hepinize kan bağlı ya da kan bağsız olsun ama can yoldaşı olan dostlar sunsun inşaallah. Aminnn. 
Veee....  Tılsımlı sure Fatiha'nın 4. ayeti tam olarak neyden bahseder dediğimizde sözü Bahrü'l Medid'in yazarı sevgili İbn Acebe'ye bırakayım ben :)


Fatiha / 4 : O Allah din(ceza ve hesap) gününün malikidir. 

   Yani Allah kulları arasında dilediği gibi hükmeder, tasarrufta bulunur. O'nun hükmünü kimse geri çeviremez, verdiğine de engel olamaz.O, bu dünyada da  o dünyada da meliklerin meliki, sultanların sultanı, bütün sahiplerin asıl sahibidir. 

   Ahiretteki hesap gününün özellikle yüce Allah'ın melik (sahip ve hakim) sıfatıyla birlikte zikredilmesinin sebebi şudur :

   O günde yüce Allah'ın gerçek melik ve sahip olduğu herkese apaçık belli olacaktır. Allah Teala, kullarının hesabını görmek için tecelli edecektir; hatta müminler O'nu gözleriyle göreceklerdir. Dünyada ise durum farklıdır.Burada Cenab-ı Hakkın tasarruf ve tecellilerini ancak kamil müminler anlayıp müşahede eder; diğer insanlar bundan gafildir. Bu sebepten cahillerin çoğu mülk iddiasında bulunmuş; mal, mülk ve saltanatın kendisine ait olduğunu söylemiştir. Ahirette ise alim-cahil, avam-havas herkes mülkün ve hükmün sadece Allah'a ait olduğunu görür ve bilir. Yüce Allah bu durumu ayet-i kerimede şöyle haber vermiştir: 
"Onlara ' Bugün mülk (hüküm ve saltanat) kimindir ?' diye sorulur. Tek olan ve kahhar olan (her şeyi hükmüne boyun eğdiren) Allah'ındır" (Mü'min 40/16)

Mülkün hakiki sahibini her daim hatırda tutabilmek duasıyla... Bugünlük sevgili tefsirden bu kadarlık... 
Herkeslerin cumaları mübarek ola canlar :) 

9 yorum:

  1. Bu yüzden bir insanda Allah korkusu ve iyilik kavramı yoksa daha ne kötülükler karşısında ağzımız açık kalacak kim bilir... Bir de Allah korkusu var mışşş, gibi konuşup kendi içinde art niyet barındıranlardan uzak olmak dileğiyle... Teşekkürler paylaşımın içinn :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bi ruhun neden var olduğunu bilmeden serseri mayınmışcasına dolandığı bir alemde huzurdan nasıl bahsedilebilir ki sahiden... Duana da çok amin canım ve ben teşekkür ederim, sevgiler :)

      Sil
  2. Çok teşekkürler, hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  3. amin canım ne güzei dileklerde bulunmuşsun ben de bir ablam ya da kızkardeşim olsun çok isterdim..çok şanslısın...hayırlı cumalar olsun inşallah...sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eee oldu ki o zaman sevgili hemşerim ! :) Farzet ki ben de senin bir kızkardeşin olmuş olayım olmaz mı ki :)) Zaten seninle günün birinde denk gelip karşılıklı bir çaylarımızı yudumlayacağımız güne inancım sonsuz ;) Hadi inşaallah çok amin ve Sevgiler canımcım :)

      Sil
  4. abla kardeş maşallah yaa ne mutluluk kii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harbi güzel şeyy be canoo şükürr :)) Senin var mı kızkardeşin ? Merak ediverdim şimdik :)))

      Sil

Düşüncelerini yazabilirsin...