21 Ekim 2019 Pazartesi

Sen de başla...


Ah sevgisiz kalmış kalpler...  
   
   Dün gece bir dostum anlatmaya başladı. Anlatırken dili yetmiyordu da... gözleriyle de boşaltmak ister gibiydi içindeki dertleri. Ruhuna ağırlık veren yükleri... İki saniyeden fazla bakamıyordum gözlerine onu dinlerken. O kadar çok şey yığılıyordu ki ortalığa. Hangi birini toparlamalıyım düşüncesi kafamda. Yılları anlattı, taşıdığı ağırlıkları, içine sinip kalan hüzünleri, kıyıda köşede unutup gittiği ufak sevinçleri bile... Bir tek "vefa" kalmamıştı içinde. Aradı taradı ama bulamadı. Yaşlandıklarında  eşine göstereceği gram miktarı vefası kalmamıştı. Buna tek sebep, anlattığına göre  hiç sevgi görmemişti. 

   Dün öğleden sonrası başka bir yaşlı teyze ve eşi ile çay içiyorduk. Zono hastalığına yakalanmış zavallı teyzecik. Geçmiş olsun ziyaretimizde konu konuyu açtı ve  sohbet "mizaçlara" kaydı. Yaşlı amca kenetledi ellerini kucağında. "Ben takmam bi çok şeyi" diyerek arkasına yaslandı. Yaşlı teyzenin dudaklarında acı bir gülümseme belirdi. Daha önceleri çok anlatmıştı eşinin duyarsızlığını, bencilliğini ve sevgisizliğini.İşte dedi. "Birilerinin rahatlığı, birilerini Zono yapıyor böyle." 

   Bir kaç gün önce aldım başka bir dostumun haberini. Kilometrelerce öteden... Sonunda boşanmışlar. İki yalnız insan düşmüştü şimdi kalabalıkların içine. Hep istiyordu kocası zaten. Kadın ise hep klasiklerdendi. Kadın çalışkan, kadın düşünceli, kadın kocasının adını dilinden düşürmeyen... Ama terk eden erkek. Gerekçe ise  manidar : " Aşık olmak istiyorum." Yine bir sevgi yoksunluğu ve arayış. 

   Hayat akıp gidiyor. Günler geceler birbiri ardınca takipte. Her şeyin hızla ilerlemesi her şeyin doğru ve tam gittiği anlamına gelmiyor. Planlar yapıyoruz. Güzel eşlerle evleniyoruz ya da yakışıklı beylerle...  Evler alıyoruz, arabalar, şu yazlık, bu arsa... Vakit ilerliyor. Bazı şeyler artıyor, bazıları eskiyor, bazıları yıpranıyor ama bazı şeylerin varlığı ile hiç alakadar değiliz. Sorgulamayı unutuyoruz. Hep stoktan kullanıyor ama o stoğa ekleme yapmayı akıl edemiyoruz. Sevgiler... Zamanla tükeniyor farkında mıyız ? Yanımızda sandıklarımız bi bakıyoruz ki çook uzaklarda aslında. Sebep ? Sebep : Sevgi bitmiş. 

   Muhasebeyi sağlam yapalım o vakit... Sevgi stoğunu hunharca kullanmak yerine onun artmasına gayret edelim. Her ne ise onu çoğaltan... Bazen olmadık bir zamanda sarılma, bazen olmadık zamanda dert sorma, bazen en gerilimli halde gülmeye başlama, bazen olmadık zamanda olmadık şekilde rutinlerin dışına çıkma... Her ne çoğaltıyorsa... Azaltmayalım da arttıralım sevgileri. Eşe, dosta, komşuya, her muhatap olduğuna... Yorulmadan sevgi aşıla ! Her kalbin biricik yaratılmış olduğunu unutma ve etrafını sevgisiz bırakma. Herkes böyle düşünürse sevgisiz kalp kalmaz dünyada.
Hadi, sen de başla.  
Sevgiler canlar... 

29 yorum:

  1. Hayat akıp gidiyor biz de gidiyoruz :)) kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  2. BAHSETTİĞİNİZ ŞEYLER, EMEK İSTER, FEDAKARLIK İSTER, BİLİNÇLİ BİR ÇABA İSTER. OYSA BİZLER ÖYLE HAZIRA VE KONFORA ALIŞTIK Kİ, YILLAR SONRASI İÇİN YATIRIM YAPMAK AKLIMIZIN UCUNDAN BİLE GEÇMİYOR. AMA SÖYLEDİKLERİNİZİ YAPABİLMEK GEREKİR BİLGE HANIM. İLERLEYEN ZAMANLARDA YALNIZ KALMAMAK İÇİN. TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazıra ve konfora alıştık. Emek harcama fikrinden uzaklaştık. Oysa o emek bile başlı başına mutluluk sebebi. Teşekkürler Fatih bey :)

      Sil
  3. Karşılıklı olursa güzel olur. 😊🌷🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce vermek sonra almaktır demişti bir büyüğüm. Ama bazen aynı şekillerde olmuyor bu alışveriş. Yanı sevgi dilleri başka başka. Her insana göre değişebiliyor. Dilerim hep karşılıklı olsun Yıldızdım, sevgiler :)

      Sil
  4. sevgi, emek isteyen ve anlayışla yücelen bi kavram. sevgi biter, alışkanlık alır belki yerini de biz fark etmeyiz. insanca yaşamak ne zor. adımız insan halbuki. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanca yaşamak zor haklısın. Bu yüzden bazen insan meleklerin de üstüne çıkabiliyor belki Mevla nazarında. Sevgiler canım.

      Sil
  5. Aslında birazcık vakit ağırsak,yani şöyle bi 15dk bir çay içimlik birilerine uğrasak bile çok büyük bir şey yapmış oluruz.
    Gönlüne sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel dedin Sevgi. Ufak şeylerde gizli büyük vefalar ve sevgiler aslında. Senin de yüreğine sağlık canım benim.

      Sil
  6. Sevgi kolay olmuyor çokça emek istiyor kaybetmemekse yazdığınız gibi daha çok emek istiyor umarım zor günler de sevgiyi harcayanlardan olmayız 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet azalmasına en çok dikkat edeceğimiz şey olmalı sevgi. Hepimiz için bolca yayılsın ömrümüze dilerim. Sağolasın canım:)

      Sil
  7. aman aman sevgisiz hayatlar zor tabii :)

    YanıtlaSil
  8. Yanıtlar
    1. Allah daim etsin son nefese kadar. Sağolasın canım :)

      Sil
  9. Gözlemlerinizin sonucunda çıkanlar, tecrübeleriniz, bunları yorumlayışınız çok hoşuma gitti. Vaktimizi doğru kullanmamızın zamanı gelmişte geçiyor bile. Ne kadar çok emek o kadar çok mutluluk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Bizim için asıl önemli olan şeylerin tespitini vicdan ekseninde yapıp ona göre kararlar almak ve sevgiye zaman bulmak lazım. Sevgiler :)

      Sil
  10. Çok haklı bir tespit; birilerinin rahatlığı birilerini zona yapıyor böyle... maalesef bende başkalarının rahatlığı sebebiyle zona olacak cinsten biriyim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmişler olsun diyeyim mi yoksa sadece tanım için mi kullandınız bilemedim ama bence çok da takmamak lâzım sanırım. En başta kendime söylüyorum tabi ;)

      Sil
  11. ben de karşılık gördükçe sevginin dozajını artıranlardanım

    YanıtlaSil
  12. sevgi sözcükleri bi çırpıda harcanıyor, çoğunun altı boş. hakiki bile değiller. sözcükler de anlamını yitiriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Sözcükler de anlamını yitiriyor." Haklısınız. Belki de bu yüzden harekete geçmek lâzım en çok. Teşekkürler :)

      Sil
  13. "dünyayı güzellik kurtaracak bir insanı sevmekle başlayacak herşey.." sevgi hep olsun hayatımızda göstermekten çekinmeyelim bence de...

    YanıtlaSil
  14. O sözü de ne sevmişimdir hep... Bence de çekinmeyelim sevgilerimizi göstermekten. Teşekkürler bu güzel yorum için :)

    YanıtlaSil
  15. insanlar bir süre sonra birbirlerine ruhlarını açarak konuşmayı unutuyorlar. birbirlerinin ruhlarını göremez oluyorlar. sadece ilgi sevgi beklemek karşındakinin ruhuna güneş su olmayı unutmak sonucunda da her şey kötüye gidiyor. bu arkadaşlıkta da böyle. aile içinde de böyle. iki sevgili arasında da böyle. halbuki küçük prenste dendiği gibi senin gülünün diğerlerinden daha önemli olmasını sağlayan şey ona ayırdığın vakittir ve ölene dek sorumludur insan gönül bağı kurduğu her şeyden :)

    YanıtlaSil
  16. Birilerinin rahatlığı birilerini zona yapıyor derken ne haklı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah en çok da reaksiyon alan detay da bu oldu bu yazıda sanırım. Evet , haklı... :)

      Sil

Düşüncelerini yazabilirsin...